București

București2019-09-26T17:23:56+00:00

27 Septembrie 2019 între orele 17:00-22:00

Parcul Lumea Copiilor (Intrarea din Palatul Național al Copiilor)

Program scenă:

17:00-18:00 – Prezentarea expozantilor

18:00-19:00 – Deschidere tombolă

19:00 Școala Copiilor Minardo – momente de Balet, Gimnastica si Street Dance

19:15-20:15 prezentari

 • Mihaela Ghita (RRC) – Proiectul FUZION
 • Alexandru Mironov (S&T) – Liftul cosmic
 • Catalin Beldea (S&T) – Expeditia din Atacama
 • Mircea Scheau (S&T) – Securitatea cibernetica

20:30 – Premiere tombolă

20:45 – Corul Adagio Palatul National al Copiilor

21:15 – premiere tombolă

21:30 Școala Copiilor Minardo – momente de dans contemporan

21:45 – Premiere tombolă

22:00- Incheiere eveniment

Descărcați programul complet (.pdf)

Demonstrații practice, experimente sau prezentări interactive sunt doar câteva dintre surprizele pregătite de organizatorii și partenerii NC. Organizat distribuit în Parcul Lumea Copiilor, vineri, 27 septembrie 2019, începând cu ora 17:00, evenimentul adună sub aceeași cupolă universități, institute de cercetare și alți actori implicați în promovarea științei către publicul larg.

Evenimentul NC – București  reunește cercetători, experți și specialiști din cele mai diverse domenii ale științei, care vor oferi șansa elevilor, studenților și părinților de a pătrunde misterul științei prin intermediul unor prezentări aparte: 

vor învăța de la cercetătorii de la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației din ce e făcută lumina, inclusiv „lumina neagră”, și cum un cristal e capabil să transforme o culoare în alta. Vom obține plasmă în tuburi și globuri și te vom provoca să faci lumina să se miște după dorința ta. Combinăm arta și știința alături de artista Saint Machine pentru ca tu să înțelegi cum emoțiile se schimbă în culoare și interacționează cu lumea din jur. Surprizele se vor ține lanț la Colțul de ascuțit mintea!


despre efectul magnetic al curentului electric, emisferele Magdeburg, motorul cu ardere interna cu patru timpi, modul în care electronii se deplasează într-un câmp electrostatic iar prin alte experimente interesante vor afla multe lucruri despre sunet și lumină alături de reprezentanții Facultății de Fizică.


copiii, părinţii şi bunicii vor afla la standul Institutului de Fizică Atomică despre proprietăţile uimitoare ale materialelor textile conductoare. Totodată, aceştia îşi vor putea alcătui o melodie electronică DUBSTEP cu ajutorul unui microcontroler şi a unui PAD alcătuit din GOGOŞARI.  Descoperă, alături de voluntarul Alex, tainele algoritmilor de grupare utilizaţi în Machine Learning!


de la cercetătorii din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” vor afla cum funcționează acceleratoarele de particule și care sunt aplicațiile fizicii nucleare în medicină, de asemenea vor găsi răspunsuri la întrebări precum: ‘ce sunt atomii şi cum alcătuiesc ei tot ceea ce ne înconjoară?’, ‘ce sunt acceleratoarele de particule?’ și vor primi informații despre utilizarea metodelor atomice și nucleare în conservarea patrimoniul cultural, analizarea calității aerului, radiobiologie, industria semiconductorilor și multe alte domenii cu care ne intersectăm în viața de zi cu zi. Veți putea vedea cum funcționează un spectrometru ultra-portabil cu fluorescență de raze X (XRF) – utilizat la determinarea compoziției elementale pentru o gama variată de obiecte: de la piese aparținând patrimoniului cultural, până la sedimente geologice sau aliaje metalice utilizate în aplicații medicale și industrie precum și un microscop optic cu un kit de o sută de lamele, la care participanții pot vizualiza micro-organisme, celule vegetale și animale sau alte obiecte minuscule, imposibil de descifrat pentru ochiul uman.

Și nu în ultimul rând veți putea vedea stația mobilă autonomă pentru monitorizarea calității aerului și parametrilor meteorologici ce a fost dezvoltată și construită de o grupa de cinci elevi, împreună cu mentorii lor din institut, participanți în cadrul evenimentului anual „Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele” ediția 2019. 


alături de cercetătorii de la Institutul de Științe Spațiale vor afla mai multe despre proiecte de cercetare științifică, proiectare si dezvoltare de tehnologii spațiale  prin activități, cât mai diverse, precum observații în emulsii nucleare la microscop, observatii astronomice la telescop, explorarea interactivă VR – virtual reality a Sistemului Solar și a spațiului cosmic, observarea aurorelor polare cu experimentul Planeterrella, explorarea jerbelor de raze cosmice printr-o interfață grafică interactivă, explorarea trăsăturilor faciale în scopul determinării automate a statusului emoțional în timp real, explorarea unui prototip portabil de telemedicină care se adresează situațiilor critice de intervenție a cadrelor medicale, produse multimedia representative activităților ISS care pot fi vizionate la monitor etc.


informații și răspunsuri la întrebările: ce este un cutremur?, cum vibrează clădirile la cutremur?, precum și la existența cutremurelor pe alte planete și cum putem să aflăm acest lucru?, însoțite de multe alte activități și aplicații interactive vor regăsi la standul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului;


de la cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor vor afla de ce avem nevoie pentru a realiza o super pastă de dinți pentru elefanți, cum putem picta pe lapte, cunoscând din ce tip de molecule sunt formate substantele și cum se deplasează ele în funcție de sarcina electrică. Veți putea produce o “ploaie de aur” folosind mici cristale de iodură de plumb și schimba în albastru culoarea unei soluții prin magia…..chimiei.


de la cercetătorii din Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica  vor înțelege care sunt particulele și gazele ce alcătuiesc “atmosfera invizibilă” precum și schimburile de energie ce se realizează la nivelul acesteia. Pe monitoare vor putea fi urmărite diverse fenomenee atmosferice și parametri atmosferici așa cum sunt ele observate prin “ochiul instrumentelor” de teledetectie instalate la sol și din satelit folosite de către departamentul de teledetectie pentru studiul atmosferei.


Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” își deschide și în acest an porțile laboratoarelor de cercetare și îi invită pe toți cei pasionați de știință la Noaptea Cercetătorilor. Evenimentul va avea loc vineri, 27 septembrie 2019, între orele 17:00 și 22:00 (la ora 21:00 intră ultimul vizitator), la sediul din Șoseaua Kiseleff nr. 1.

Programul evenimentelor din această seară cuprinde:

 1. Savanți în bucătărie – Coordonatori: Drd. Alexandra Florina Popa, Dr. Andrei Ștefan, Ana Alexandra Stratan
 1. Bijuterii moleculare – Coordonatori: Dr. Ana-Maria Krapal, Andreea-Maria Brezeanu, Ana Grigoriu
 1. Fascinanta lume a detaliilor: universul microscopiei electronice – Coordonatori: Dr. Rozalia Motoc, Maxim Bîlcu
 1. Oaspeți nepoftiți la noi în casă – Coordonatori: Dr. Elena Iulia Iorgu, Dr. Oana Paula Popa
 1. Cum să organizezi o colecție de insecte – Coordonator: Dr. Melanya Stan
 1. Taxidermia și colecțiile de științe ale naturii – Coordonator: Radu Pană
 1. Uite cu ce se hrănesc! – Coordonator: Andreea-Cătălina Drăghici
 1. Șerpii, ucigași cu sânge rece sau aliați nevăzuți? – Coordonator: Dr. Tiberiu Sahlean
 1. Poveștile de succes ale unor „frumuseți” sinistre – paraziții păsărilor – Coordonatori: Dr. Costică Adam, Dr. Cristina Constantinescu, Angel Irimia

 

Concurs avioane de hartie “Micul aeromodelist”