București

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” admin_toggled=”no”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

27 Septembrie 2019 între orele 17:00-22:00

Parcul Lumea Copiilor (Intrarea din Palatul Național al Copiilor)

Program scenă:

17:00-18:00 – Prezentarea expozantilor

18:00-19:00 – Deschidere tombolă

19:00 Școala Copiilor Minardo – momente de Balet, Gimnastica si Street Dance

19:15-20:15 prezentari

  • Mihaela Ghita (RRC) – Proiectul FUZION
  • Alexandru Mironov (S&T) – Liftul cosmic
  • Catalin Beldea (S&T) – Expeditia din Atacama
  • Mircea Scheau (S&T) – Securitatea cibernetica

20:30 – Premiere tombolă

20:45 – Corul Adagio Palatul National al Copiilor

21:15 – premiere tombolă

21:30 Școala Copiilor Minardo – momente de dans contemporan

21:45 – Premiere tombolă

22:00- Incheiere eveniment

[fusion_button link=”https://noapteacercetatorilor.ro/wp-content/uploads/2019/09/Bucuresti-final-de-pus-pe-site.pdf” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”default” shape=”” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Descărcați programul complet (.pdf)[/fusion_button]

Demonstrații practice, experimente sau prezentări interactive sunt doar câteva dintre surprizele pregătite de organizatorii și partenerii NC. Organizat distribuit în Parcul Lumea Copiilor, vineri, 27 septembrie 2019, începând cu ora 17:00, evenimentul adună sub aceeași cupolă universități, institute de cercetare și alți actori implicați în promovarea științei către publicul larg.

Evenimentul NC – București  reunește cercetători, experți și specialiști din cele mai diverse domenii ale științei, care vor oferi șansa elevilor, studenților și părinților de a pătrunde misterul științei prin intermediul unor prezentări aparte: 

vor învăța de la cercetătorii de la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației din ce e făcută lumina, inclusiv „lumina neagră”, și cum un cristal e capabil să transforme o culoare în alta. Vom obține plasmă în tuburi și globuri și te vom provoca să faci lumina să se miște după dorința ta. Combinăm arta și știința alături de artista Saint Machine pentru ca tu să înțelegi cum emoțiile se schimbă în culoare și interacționează cu lumea din jur. Surprizele se vor ține lanț la Colțul de ascuțit mintea!


despre efectul magnetic al curentului electric, emisferele Magdeburg, motorul cu ardere interna cu patru timpi, modul în care electronii se deplasează într-un câmp electrostatic iar prin alte experimente interesante vor afla multe lucruri despre sunet și lumină alături de reprezentanții Facultății de Fizică.


copiii, părinţii şi bunicii vor afla la standul Institutului de Fizică Atomică despre proprietăţile uimitoare ale materialelor textile conductoare. Totodată, aceştia îşi vor putea alcătui o melodie electronică DUBSTEP cu ajutorul unui microcontroler şi a unui PAD alcătuit din GOGOŞARI.  Descoperă, alături de voluntarul Alex, tainele algoritmilor de grupare utilizaţi în Machine Learning!


de la cercetătorii din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” vor afla cum funcționează acceleratoarele de particule și care sunt aplicațiile fizicii nucleare în medicină, de asemenea vor găsi răspunsuri la întrebări precum: ‘ce sunt atomii şi cum alcătuiesc ei tot ceea ce ne înconjoară?’, ‘ce sunt acceleratoarele de particule?’ și vor primi informații despre utilizarea metodelor atomice și nucleare în conservarea patrimoniul cultural, analizarea calității aerului, radiobiologie, industria semiconductorilor și multe alte domenii cu care ne intersectăm în viața de zi cu zi. Veți putea vedea cum funcționează un spectrometru ultra-portabil cu fluorescență de raze X (XRF) – utilizat la determinarea compoziției elementale pentru o gama variată de obiecte: de la piese aparținând patrimoniului cultural, până la sedimente geologice sau aliaje metalice utilizate în aplicații medicale și industrie precum și un microscop optic cu un kit de o sută de lamele, la care participanții pot vizualiza micro-organisme, celule vegetale și animale sau alte obiecte minuscule, imposibil de descifrat pentru ochiul uman.

Și nu în ultimul rând veți putea vedea stația mobilă autonomă pentru monitorizarea calității aerului și parametrilor meteorologici ce a fost dezvoltată și construită de o grupa de cinci elevi, împreună cu mentorii lor din institut, participanți în cadrul evenimentului anual „Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele” ediția 2019. 


alături de cercetătorii de la Institutul de Științe Spațiale vor afla mai multe despre proiecte de cercetare științifică, proiectare si dezvoltare de tehnologii spațiale  prin activități, cât mai diverse, precum observații în emulsii nucleare la microscop, observatii astronomice la telescop, explorarea interactivă VR – virtual reality a Sistemului Solar și a spațiului cosmic, observarea aurorelor polare cu experimentul Planeterrella, explorarea jerbelor de raze cosmice printr-o interfață grafică interactivă, explorarea trăsăturilor faciale în scopul determinării automate a statusului emoțional în timp real, explorarea unui prototip portabil de telemedicină care se adresează situațiilor critice de intervenție a cadrelor medicale, produse multimedia representative activităților ISS care pot fi vizionate la monitor etc.


informații și răspunsuri la întrebările: ce este un cutremur?, cum vibrează clădirile la cutremur?, precum și la existența cutremurelor pe alte planete și cum putem să aflăm acest lucru?, însoțite de multe alte activități și aplicații interactive vor regăsi la standul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului;


de la cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor vor afla de ce avem nevoie pentru a realiza o super pastă de dinți pentru elefanți, cum putem picta pe lapte, cunoscând din ce tip de molecule sunt formate substantele și cum se deplasează ele în funcție de sarcina electrică. Veți putea produce o “ploaie de aur” folosind mici cristale de iodură de plumb și schimba în albastru culoarea unei soluții prin magia…..chimiei.


de la cercetătorii din Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica  vor înțelege care sunt particulele și gazele ce alcătuiesc “atmosfera invizibilă” precum și schimburile de energie ce se realizează la nivelul acesteia. Pe monitoare vor putea fi urmărite diverse fenomenee atmosferice și parametri atmosferici așa cum sunt ele observate prin “ochiul instrumentelor” de teledetectie instalate la sol și din satelit folosite de către departamentul de teledetectie pentru studiul atmosferei.


Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” își deschide și în acest an porțile laboratoarelor de cercetare și îi invită pe toți cei pasionați de știință la Noaptea Cercetătorilor. Evenimentul va avea loc vineri, 27 septembrie 2019, între orele 17:00 și 22:00 (la ora 21:00 intră ultimul vizitator), la sediul din Șoseaua Kiseleff nr. 1.

Programul evenimentelor din această seară cuprinde:

  1. Savanți în bucătărie – Coordonatori: Drd. Alexandra Florina Popa, Dr. Andrei Ștefan, Ana Alexandra Stratan
  1. Bijuterii moleculare – Coordonatori: Dr. Ana-Maria Krapal, Andreea-Maria Brezeanu, Ana Grigoriu
  1. Fascinanta lume a detaliilor: universul microscopiei electronice – Coordonatori: Dr. Rozalia Motoc, Maxim Bîlcu
  1. Oaspeți nepoftiți la noi în casă – Coordonatori: Dr. Elena Iulia Iorgu, Dr. Oana Paula Popa
  1. Cum să organizezi o colecție de insecte – Coordonator: Dr. Melanya Stan
  1. Taxidermia și colecțiile de științe ale naturii – Coordonator: Radu Pană
  1. Uite cu ce se hrănesc! – Coordonator: Andreea-Cătălina Drăghici
  1. Șerpii, ucigași cu sânge rece sau aliați nevăzuți? – Coordonator: Dr. Tiberiu Sahlean
  1. Poveștile de succes ale unor „frumuseți” sinistre – paraziții păsărilor – Coordonatori: Dr. Costică Adam, Dr. Cristina Constantinescu, Angel Irimia

 

[/fusion_text][fusion_modal_text_link name=”concurs” class=”” id=””]

Concurs avioane de hartie “Micul aeromodelist”

[/fusion_modal_text_link][fusion_modal name=”concurs” title=”Concurs avioane de hartie “Micul aeromodelist”” size=”large” background=”” border_color=”” show_footer=”no” class=”” id=””]

REGULAMENT DE PARTICIPARE

  • Organizatori

Concursul este organizat de Universitatea Bucuresti – Facultatea de Fizica, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor și Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica, Institutul de Fizica Atomica, si Institutul de Stiinte Spatiale, in cadrul evenimentului „Noaptea Cercetatorilor 2019” din 27 septembrie 2019 – HSciRO.

  • Participanţi
    Orice copil in varsta de pana la 10 ani, participant la evenimentul „Noaptea Cercetatorilor 2019” din locatia Bucuresti, Parcul Tineretului.
  • Cum particip?
      • Trebuie sa ajungi la standul nostru inainte de ora de incepere a concursului si sa te inscrii in concurs prin extragerea unuia dintre cele 25 de bilete disponibile in fiecare sesiune de concurs
      • Poti participa la una din cele doua sesiuni, organizate la orele 17:30 si respectiv 18:20
      • La ora stabilita, vei incepe confectionarea avionului de hartie. Atentie! Ai la dispozitie 10 minute pentru a-l finaliza!
      • Avionul tau va intra in competitia pentru cele doua categorii:
  1. a) cel mai frumos avion
  2. b) cel mai performant avion
  1. Calendarul concursului
  • Publicarea anuntului privind concursul: 20.09.2019;
  • Inscrieri: 27.09.2018
  • Desfasurarea concursului: 27.09.2019, Noaptea Cercetătorilor – Bucureşti, orele 17:30 si 18:20
  • Premierea castigatorilor: Noaptea Cercetătorilor – Bucureşti, orele 18:50
  • Publicarea pe site-ul https://noapteacercetatorilor.ro/ a numelor castigatorilor: 30.09.2019
  • Jurizare
  1. Pentru categoria cel mai frumos avion, se va avea in vedere atat aspectul plastic, functional cat si inventivitatea constructiei.
  2. Pentru categoria cel mai performant avion, se va masura distanta parcursa de avion la o aruncare; vei avea la dispozitie 3 incercari si se va contoriza cea mai buna dintre ele, cu conditia sa depaseasca distanta minima (se va stabili in functie de conditiile meteo); in caz de egalitate, castigatorul va fi ales prin tragere la sorti.
  1. Premii

Toti participantii vor primi diplome si premii de participare.

Castigatorii fiecarei categorii din cadrul fiecarei sesiuni vor fi premiati cu produse educaţionale adecvate varstei. 

Valoarea totala a premiilor este de minim 1000 lei.

  1. Alte precizări

Organizatorii vor asigura suportul logistic pentru realizarea avioanelor de hartie si implementarea jurizarii.

Nerespectarea uneia dintre condiţiile sus menţionate atrage după sine descalificarea concurentului sau a lucrării respective.

Inscrierea in concurs implica acceptarea integrala de catre participanti a condiţiilor prezentului regulament, inclusiv garantarea de catre participanti a dreptului de a fi fotografiati si de a li se utiliza imaginea în scopul promovarii evenimentului „Noaptea Cercetatorilor”. Fotografiile realizate in timpul evenimentului nu vor fi folosite pentru obținerea de foloase materiale pentru organizatori sau terți.

[/fusion_modal][fusion_modal name=”tombola” title=”Tombolă Noaptea Cercetătorilor 2019″ size=”large” background=”” border_color=”” show_footer=”no” class=”” id=””]

Regulament Tombolă Noaptea Cercetătorilor 2019

SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORI TOMBOLA

Tombola este organizată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, Institutul de Fizică Atomică, Institutul de Științe Spațiale, Universitatea București – Facultatea de Fizică, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (denumiți în continuare „Organizatori”), în cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor 2019 – HSciRO 

SECȚIUNEA 2. LOCUL ȘI DURATA DESFĂȘURĂRII CONCURSULUI

Tombola se va desfăşura în data de 27 septembrie 2019.

Locație: Parcul Lumea Copiilor din Parcul Tineretului

Calendarul tombolei:

Tombola „Pașaport pentru cercetare” tombola de absolvent cercetător: 21:00 – 21:10.

SECTIUNEA 3. CONDIŢII DE PARTICIPARE

Participarea la tombolă este deschisă tuturor persoanelor fizice rezidente în România. La acest concurs nu se pot înscrie persoanele implicate în organizarea evenimentului și membrii familiilor acestora (ex. copii, părinți, frați/surori, soț/soție).

La prima tombolă pot participa doar persoanele care au completat corect, complet și inteligibil talonul de participare la tombolă, și l-au depus în urna amplasată în cortul Info-Point #HSciRO. La tombola pot participa doar persoanele care au completat corect, complet și inteligibil talonul de participare la tombolă, au obținut minim trei ștampile de la standurile Institutelor Organizatoare pe “Pașaport pentru Cercetare” și l-au depus în urna amplasată în cortul Info-Point #HSciRO

Prin participarea la tombolă, participanții sunt de acord să se supună și să respecte prevederile, termenii și condițiile prezentului Regulament. Regulamentul este disponibil pe website-ul noapteacercetatorilor.ro 

SECȚIUNEA 4. PREMIILE ACORDATE ȘI RIDICAREA ACESTORA

În cadrul Tombolei Noaptea Cercetătorilor 2019 va fi acordat un premiu în valoare totală de 600 lei. Ridicarea premiilor se face pe baza unui document de identitate valabil și prin semnarea unui Proces Verbal de Predare-Primire. În caz de neprezentate în cadrul evenimentului participantul câștigător va fi contactat în termen de maxim 10 zile lucrătoare de la încheierea evenimentului. Dacă în urma contactării, participantul câștigător nu răspunde la telefon, acesta pierde calitatea de câștigător.

Lista câștigătorilor va fi publicată pe site-ul noapteacercetatorilor.ro  

SECTIUNEA 5 PROTECŢIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL

Prin participarea la acest concurs, participanții sunt de acord ca anumite date cu caracter personal ale lor (nume, prenume, număr de telefon, adresă de email) să fie colectate în scopul desfășurării concursului. Organizatorii implicați în organizarea Concursului se obligă să respecte prevederile legislației privind protecția datelor cu caracter personal respectiv, ale Legii nr. 129/2018 privind protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date și ale Regulamentului UE 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din data de 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95146/CE („GDPR”), aplicabil începând cu 25 mai 2018.

 

Scopurile prelucrării datelor cu caracter personal

 

Datele cu caracter personal sunt prelucrate în următoarele scopuri:

  1. Organizarea, desfășurarea și acordarea premiilor Concursului; publicarea și anunțarea numelor câștigătorilor și a premiilor acordate; contactarea participanților la Concurs și expedierea premiilor.
  2. Soluționarea oricăror plângeri în legătură cu organizarea și desfășurarea Concursului și acordarea premiilor.
  3. Activități de arhivare și raportare către autoritățile publice competente.

 

În cazul în care consimțământul persoanelor vizate constituie temeiul juridic pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, persoanele vizate au dreptul de a își retrage acest consimțământ în orice moment. În cazul în care câștigătorii își retrag consimțământul pentru prelucrarea Datelor cu Caracter Personal în scopurile menționate, Organizatorul va înceta respectiva prelucrare fără a afecta însă alte operațiuni de prelucrare ale datelor cu caracter personal care se fac în baza altor temeiuri juridice. Participanții care refuză să comunice sau își retrag consimțământul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal necesare pentru participarea în Concurs nu vor fi eligibili să participe și să primească premiile oferite.

Organizatorii vor fi singurii destinatari ai datelor cu caracter personal. Datele cu caracter personal vor fi păstrate cât este necesar, pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate, cu respectarea procedurilor interne privind retenția datelor, inclusiv a regulilor de arhivare aplicabile.

 

Drepturile persoanelor vizate

 

Persoanele vizate beneficiază de următoarele drepturi:

  1. a) Dreptul de acces: persoanele vizate au dreptul de a obține de la Operator confirmarea că prelucrează datele lor cu caracter personal, precum și informații privind specificul prelucrării cum ar fi: scopul, categoriile de date cu caracter personal prelucrate, destinatarii datelor, perioada pentru care datele sunt păstrate, existența dreptului de rectificare, ștergere sau restricționare a prelucrării. Acest drept le permite să obțină gratuit o copie a datelor cu caracter personal prelucrate, precum și contra cost orice copii suplimentare;
  2. b) Dreptul de rectificare a datelor: persoanele vizate au dreptul de a solicita modificarea datele lor cu caracter personal incorecte ori, după caz, completarea datelor care sunt incomplete;
  3. c) Dreptul la ștergere: persoanele vizate au dreptul de a solicita ștergerea datelor cu caracter personal atunci când:

– acestea nu mai sunt necesare pentru scopurile pentru care au fost colectate și se prelucrează;

– și-au retras consimțământul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal și Operatorul nu le mai poate prelucra pe alte temeiuri legale;

– datele cu caracter personal sunt prelucrate contrar legii;

– datele cu caracter personal trebuie șterse conform legislației relevante.

  1. d) Retragerea consimțământului și dreptul de opoziție: persoanele vizate au dreptul de a-și retrage oricând consimțământul cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal prelucrate pe bază de consimțământ. De asemenea, se pot opune oricând prelucrărilor pentru scop de marketing, inclusiv profilărilor efectuate în acest scop, precum și prelucrărilor bazate pe interesul legitim al Operatorului, din motive care țin de situația lor specifică.
  2. e) Restricționare: persoanele vizate au dreptul de a solicita restricționarea prelucrării datelor în următoarele situații:

– în cazul în care contesta corectitudinea datelor cu caracter personal, pentru o perioadă care îi permite Operatorului să verifice exactitatea datelor în cauză;

– în cazul în care prelucrarea este ilegală, iar persoanele vizate se opun ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

– în cazul în care Operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoanele vizate le solicită pentru o acțiune în instanță;

– în cazul în care persoanele vizate s-au opus prelucrării, pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale Operatorului prevalează asupra drepturilor lor în calitate de persoană vizată.

  1. f) Dreptul la portabilitate;
  2. g) Dreptul de a depune o plângere la autoritatea de supraveghere: persoanele vizate au dreptul de a depune o plângere la autoritatea de supraveghere a prelucrării datelor în cazul în care consideră că le-au fost încălcate drepturile: Autoritatea Națională pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal – B-dul G-ral. Gheorghe Magheru 28-30, Sector 1, cod poștal 010336 București, România, anspdcp@dataprotection.ro

SECȚIUNEA 6 ALTE PRECIZĂRI

Organizatorii vor asigura suportul logistic pentru organizarea tombolei, conform regulamentului. Înscrierea la tombolă implică acceptarea integrală de către participanți a condițiilor prezentului regulament. Nerespectarea prezentului Regulament atrage după sine descalificarea concurentului și a materialului video respectiv.

 

Organizatorii implicați în organizarea concursului sunt exonerați de către câștigători, acordul de voință al acestora fiind dat prin simpla participare la prezentul Eveniment, de orice răspundere pentru toate prejudiciile suferite de către câștigători în legătură cu premiile, ulterior momentului preluării acestora, indiferent de natura acestor prejudicii, incluzând, dar fără a se limita la vătămări corporale și/sau vătămări ale sănătății, respectiv vătămări sau daune aduse patrimoniilor.

 

Pentru scopul acestui Regulament Oficial, forța majoră înseamnă orice eveniment care nu poate fi controlat, remediat sau prevăzut de către Organizator, a cărui apariție îl pune pe acesta din urmă în imposibilitatea de a-și îndeplini obligațiile asumate prin prezentul Regulament Oficial. Dacă o situație de forță majoră împiedică sau întârzie total sau parțial executarea Regulamentului Oficial și continuarea Concursului, Organizatorul va fi exonerat de răspunderea privind îndeplinirea obligațiilor sale pentru perioada în care această îndeplinire va fi împiedicată sau întârziată. Dacă va invoca forța majoră, Organizatorul este obligat să comunice participanților la Concurs existența acesteia în termen de 5 zile lucrătoare de la apariția cazului de forță majoră.

Pentru orice întrebări cu privire la regulamentul concursului trimiteți un mesaj la adresa secretariat@ifa-mg.ro 

[/fusion_modal][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]