DOZA DE CURIOZITATE!

Creierul uman poate procesa 11 milioane de biți de informații în fiecare secundă. Dar mintea noastră conștientă poate gestiona doar 40 până la 50 de biți de informație pe secundă. Așadar, creierul nostru ia uneori scurtături cognitive care pot duce la prejudecăți inconștiente sau implicite, cu consecințe grave asupra modului în care percepem și acționăm față de alți oameni.

Măsurând umbra unui nor când soarele este chiar deasupra acestuia, ne putem face o idee despre lățimea acestuia. Un cumulus tipic are o lungime de aproximativ un kilometru și poate fi cosiderat cubic. Utilizând densitatea și volumul putem determina conținutul total de apă al norului. În acest caz, este vorba de 500.000.000 de grame de apă sau echivalentul a aproximativ 80 de elefanți.
Un fulger tipic poate produce peste 5.000.000.000 J, care ar putea alimenta un prăjitor de pâine de 1000 W cu două felii timp de 84.000 de minute. În acest timp, am putea obține aproximativ 100.000 de felii de pâine prăjită.
Se pare că, la o persoană obișnuită, este nevoide de aproximativ un minut pentru ca sângele să circule prin corpul său, potrivit Universității de Stat din Michigan. Acesta este timpul necesar pentru ca intreaga cantitate de sânge din corp să circule o singură dată. Cu toate acestea, celulele roșii din sânge pot parcurge sistemul circulator în aproximativ 20 de secunde.
 
Pentru ca alimentele să aibă gust, substanțele chimice din alimente trebuie mai întâi să se dizolve în salivă. Abia după ce au fost dizolvate într-un lichid, substanțele chimice pot fi detectate de receptorii de pe papilele gustative. Iată un experiment științific rapid pentru a testa acest lucru - scoateți un prosop curat și frecați-vă limba; apoi puneți câteva alimente uscate pe limbă, una câte una, cum ar fi un cookie, covrig sau alte alimente uscate. După această ședință, beți un pahar cu apă și repetați. Ai simțit o diferență?
Literele J și Q nu apar nicăieri pe tabelul periodic. Vă provocăm să le cautați!
Pentru început, pielea este un organ. Pielea unei persoane cântărește aproximativ șase kilograme. Pielea protejează toate organele noastre interne de germeni și infecții. Ca să nu mai vorbim, s-ar putea să nu fie o priveliște frumoasă dacă ne-am plimba cu organele expuse. În medie, reînnoirea pielii durează 27 de zile. Acestea fiind spuse, într-o viață medie, pielea umană se înlocuiește complet de 900 de ori.
Elefanții adulți pot mânca între 80 și 280 de kilograme de mâncare pe zi. Ca erbivore, elefanții consumă zilnic ierburi, frunziș, scoarță, crenguțe și altele. De asemenea, elefanții pot bea în jur de 200 de litri de apă pe zi. Capacitatea elefanților de a localiza apa subterană și săpa bazine ajută la furnizarea multor altor specii cu apă în timpul secetei. Elefanții pot distruge copaci și arbuști, permițând creșterea ierburilor pe care alte specii le mănâncă.
Un foton parcurge, în medie, o anumită distanță înainte de a interacționa cu un atom, care îl împrăștie într-o nouă direcție aleatorie. Pentru a călători de la miezul soarelui la suprafața soarelui (696.000 de kilometri), astfel încât să poată scăpa în spațiu, un foton suferă un număr imens de ciocniri. Calculul este puțin complicat, dar concluzia este că durează mii de ani pentru foton să rătăcească până la suprafața Soarelui. Într-un fel, o parte din lumina care ajunge astăzi la noi este energia produsă acum milioane de ani.
Un purice poate ajunge până la o înălțime de opt centimetri într-o milisecundă când sare. Puricii experimentează 100g, în timp ce naveta spațială a atins un vârf de aproximativ 5g. Secretul puricilor este o proteină elastică asemănătoare cauciucului, care îi permite să stocheze și să elibereze energie ca un arc.
Crusta Pământului este împărțită în mai multe plăci tectonice. Aceste plăci sunt în mișcare constantă, propulsate de curenții din mantaua superioară a Pământului. Curenții de convecție acționează ca niște benzi transportoare uriașe, deplasând încet plăcile tectonice aflate deasupra lor. Hawaii se află în mijlocul plăcii Pacificului, care se îndreaptă încet spre nord-vest spre placa nord-americană, spre Alaska. Ritmul plăcilor este comparabil cu viteza de creștere a unghiilor.
Aerul pune presiune pe noi din toate direcţiile.Tu nu poţi realiza asta, pentru că trupul tău e făcut să trăiască cu această presiune. Daca considerăm o cameră de dimensiunii medii și densitatea aerului, putem obține masa totală a aerului din încăpere înmulțind volumul camere cu valoarea densitatii aerului. Provocare: cât cântarește aerul din camera ta?