DOZA DE CURIOZITATE!

Creierul uman poate procesa 11 milioane de biți de informații în fiecare secundă. Dar mintea noastră conștientă poate gestiona doar 40 până la 50 de biți de informație pe secundă. Așadar, creierul nostru ia uneori scurtături cognitive care pot duce la prejudecăți inconștiente sau implicite, cu consecințe grave asupra modului în care percepem și acționăm față de alți oameni.

Măsurând umbra unui nor când soarele este chiar deasupra acestuia, ne putem face o idee despre lățimea acestuia. Un cumulus tipic are o lungime de aproximativ un kilometru și poate fi cosiderat cubic. Utilizând densitatea și volumul putem determina conținutul total de apă al norului. În acest caz, este vorba de 500.000.000 de grame de apă sau echivalentul a aproximativ 80 de elefanți.
Un fulger tipic poate produce peste 5.000.000.000 J, care ar putea alimenta un prăjitor de pâine de 1000 W cu două felii timp de 84.000 de minute. În acest timp, am putea obține aproximativ 100.000 de felii de pâine prăjită.
Se pare că, la o persoană obișnuită, este nevoide de aproximativ un minut pentru ca sângele să circule prin corpul său, potrivit Universității de Stat din Michigan. Acesta este timpul necesar pentru ca intreaga cantitate de sânge din corp să circule o singură dată. Cu toate acestea, celulele roșii din sânge pot parcurge sistemul circulator în aproximativ 20 de secunde.
 
Pentru ca alimentele să aibă gust, substanțele chimice din alimente trebuie mai întâi să se dizolve în salivă. Abia după ce au fost dizolvate într-un lichid, substanțele chimice pot fi detectate de receptorii de pe papilele gustative. Iată un experiment științific rapid pentru a testa acest lucru - scoateți un prosop curat și frecați-vă limba; apoi puneți câteva alimente uscate pe limbă, una câte una, cum ar fi un cookie, covrig sau alte alimente uscate. După această ședință, beți un pahar cu apă și repetați. Ai simțit o diferență?
Literele J și Q nu apar nicăieri pe tabelul periodic. Vă provocăm să le cautați!
Pentru început, pielea este un organ. Pielea unei persoane cântărește aproximativ șase kilograme. Pielea protejează toate organele noastre interne de germeni și infecții. Ca să nu mai vorbim, s-ar putea să nu fie o priveliște frumoasă dacă ne-am plimba cu organele expuse. În medie, reînnoirea pielii durează 27 de zile. Acestea fiind spuse, într-o viață medie, pielea umană se înlocuiește complet de 900 de ori.
Elefanții adulți pot mânca între 80 și 280 de kilograme de mâncare pe zi. Ca erbivore, elefanții consumă zilnic ierburi, frunziș, scoarță, crenguțe și altele. De asemenea, elefanții pot bea în jur de 200 de litri de apă pe zi. Capacitatea elefanților de a localiza apa subterană și săpa bazine ajută la furnizarea multor altor specii cu apă în timpul secetei. Elefanții pot distruge copaci și arbuști, permițând creșterea ierburilor pe care alte specii le mănâncă.
Un foton parcurge, în medie, o anumită distanță înainte de a interacționa cu un atom, care îl împrăștie într-o nouă direcție aleatorie. Pentru a călători de la miezul soarelui la suprafața soarelui (696.000 de kilometri), astfel încât să poată scăpa în spațiu, un foton suferă un număr imens de ciocniri. Calculul este puțin complicat, dar concluzia este că durează mii de ani pentru foton să rătăcească până la suprafața Soarelui. Într-un fel, o parte din lumina care ajunge astăzi la noi este energia produsă acum milioane de ani.
Un purice poate ajunge până la o înălțime de opt centimetri într-o milisecundă când sare. Puricii experimentează 100g, în timp ce naveta spațială a atins un vârf de aproximativ 5g. Secretul puricilor este o proteină elastică asemănătoare cauciucului, care îi permite să stocheze și să elibereze energie ca un arc.
Crusta Pământului este împărțită în mai multe plăci tectonice. Aceste plăci sunt în mișcare constantă, propulsate de curenții din mantaua superioară a Pământului. Curenții de convecție acționează ca niște benzi transportoare uriașe, deplasând încet plăcile tectonice aflate deasupra lor. Hawaii se află în mijlocul plăcii Pacificului, care se îndreaptă încet spre nord-vest spre placa nord-americană, spre Alaska. Ritmul plăcilor este comparabil cu viteza de creștere a unghiilor.
Aerul pune presiune pe noi din toate direcţiile.Tu nu poţi realiza asta, pentru că trupul tău e făcut să trăiască cu această presiune. Daca considerăm o cameră de dimensiunii medii și densitatea aerului, putem obține masa totală a aerului din încăpere înmulțind volumul camere cu valoarea densitatii aerului. Provocare: cât cântarește aerul din camera ta?
În funcție de factorii digestivi individuali, întregul proces digestiv de la mâncatul propriu zis până la excreție prin scaun poate dura între 24 și 72 de ore. Trecerea alimentelor din stomac în intestinul subțire durează între 6 și 8 ore. Din intestinul subțire, ce trebuie evacuat trece mai departe spre colon. Când ajung în colon, se poate ca unele alimente să mai fie digerate. Bacteriile sănătoase care trăiesc în colon descompun ceea ce mai rămâne acolo. Digestia prin intestinul gros durează mai mult decât în stomac și intestinul subțire – în jur de 24 de ore.
Există anumite metale - inclusiv potasiu, sodiu, litiu, rubidiu și cesiu - care sunt atât de reactive încât se oxidează instantaneu atunci când sunt expuse la aer. Când cantități mari din aceste metale intră în contact cu apa, acestea pot produce chiar reacții explozive. Metalele alcaline au un singur electron de valență, ceea ce le face extrem de dornice să formeze legături cu un alt element. De exemplu, cesiul este cel mai alcalin dintre elemente și reacționează exploziv cu apa pentru a produce hidroxid de cesiu (CsOH), o bază puternică care poate mânca prin sticlă. Cesiul se aprinde spontan chiar și în aer.
Camerele termice detectează căldura emisă de un subiect ca radiație în infraroșu, dar urșii polari sunt experți în conservarea căldurii. Urșii își mențin corpul cald datorită unui strat gros de grăsime sub piele. Adăugați la aceasta o haină de blană densă ce nu permite căldurii să ”evadeze” și pot suporta cea mai rece zi arctică.
Stomacul digeră alimentele datorită acidului clorhidric foarte coroziv, cu un pH de 2 până la 3. Cantitatea de acid clorhidric din stomac este foarte mică dar influențează puternic pH-ul stomacului. Acest acid atacă și mucoasa stomacului, care se protejează secretând o soluție de bicarbonat alcalin. Celulele din peretele stomacului secretă acest acid împreună cu clorura de potasiu, clorura de sodiu, mai multe enzime și mucus. Acest mucus este de o importanță vitală pentru procesul digestiv, protejând stomacului de acțiunea substanțelor acide. Căptușeala stomacului trebuie însă înlocuită continuu și se reînnoiește în totalitate la fiecare patru zile.
Aşa cum oricine poate observa dacă priveşte acul unei busole, câmpul magnetic al planetei noastre este aliniat pe direcţia nord-sud. Liniile câmpului magnetic terestru poat fi vizualizate ca "emanând" din polul sud, traversând suprafaţa planetei aproape paralel cu suprafaţa terestră, pentru a reveni pentru a reintra în scoarţa terestră la polul nord. Câmpul magnetic al Pământului este similar cu cel al unui magnet şi este înclinat cu 110 faţă de axa nord-sud a planetei.
Cămilele pot bea peste 100 litri de apă în doar 13 minute. Apa este stocată în fluxul sanguin al cămilei, mai degrabă decât în cocoașa ei. Cocoașa cămilei este plină de grăsimi care servesc ca sursă de hrană atunci când alimentele sunt puține.
Sistemul nostru solar a început ca un nor de praf și gaz care s-a comprimat în cele din urmă într-un disc rotitor cu Soarele în centrul său. Datorită acestei origini comune, toate planetele se mișcă în jurul Soarelui în aceeași direcție și aproximativ în același plan. Majoritatea planetelor se învârt în sens invers acelor de ceasornic - cu excepția lui Uranus și Venus. Uranus are axa de rotație aproape orizontală, în timp ce Venus se rotește sfidător în direcția complet opusă.
Sunetul călătorește prin aer ca valuri. Când vorbim, de exemplu, vibrația corzilor noastre vocale comprimă aerul din jurul lor. Aerul comprimat deplasează aerul în jurul său, care transportă undele sonore. În cele din urmă, aceste compresii ajung la urechile unui ascultător, al cărui creier interpretează acea activitate ca sunet. Fără nimic de comprimat, undele sonore nu pot fi transmise. Nu există „mediu” în vidul spațiului în sine care să transmită unde sonore. Vom privi oare cu alți ochi filmele Star Wars de acum încolo?
Magnetorecepția este perceperea senzorială a câmpurilor magnetice de către organismele vii cu ajutorul magnetoreceptorilor, în special a câmpului magnetic al Pământului. Magnetorecepția se găsește la multe bacterii și animale, incluzând insectele, peștii, amfibienii, reptilele, păsările și mamiferele, dar natura organelor magnetoreceptoare rămâne evazivă. Mai multe specii posedă în creier niște particule mici de magnetit, care se consideră că transformă câmpul magnetic în impulsuri nervoase.
Genomul uman (codul genetic din fiecare celulă umană) conține 23 de molecule de ADN (numite cromozomi), fiecare conținând de la 500.000 la 2,5 milioane de perechi de nucleotide. Moleculele de ADN de această dimensiune au o lungime de 1,7 până la 8,5 cm atunci când nu sunt înfășurate. Există aproximativ 37 de trilioane de celule în corpul uman, așa că, dacă ar fi să derulezi tot ADN-ul înglobat în fiecare celulă și să plasezi moleculele cap la cap, acesta ar însuma o lungime totală comparabilă cu de 17 ori distanța de la Soare la Pluto, dus-întors.
Există, de asemenea, între 100.000.000.000 și 1.000.000.000.000 de stele într-o galaxie normală. Numai în Calea Lactee ar putea exista aproximativ 100 de miliarde de planete asemănătoare Pământului. Încă mai crezi că suntem singuri în univers?
În ciuda numelui lor, balenele ucigașe sunt cei mai mari membri ai familiei delfinilor. Caracteristica fizică majoră care asigură că orcile sunt delfinii este prezența unui depozit gras care ajută animalele în ecolocalizare și există doar la delfini. Balenele ucigașe sunt extrem de inteligente, extrem de adaptabile și capabile să comunice și să coordoneze tactica de vânătoare. Sunt înotători extrem de rapizi și au fost înregistrați la viteze de până la 54 km / h!
Apollo 11 este numele primei misiuni în care omul a pășit pe suprafața satelitului natural al Pământului, Luna. Este în același timp și cea de-a cincea misiune cu echipaj uman din Programul Apollo, gestionat de NASA, și a treia care plasează oameni pe orbita lunară. Lansată pe data de 16 iulie 1969, misiunea era constituită din Neil Alden Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă și Edwin Eugene „Buzz” Aldrin Jr., comandantul modulului lunar. Pe data de 21 iulie, Armstrong și Aldrin au devenit primii oameni care au pășit vreodată pe Lună, în timp ce Collins orbita deasupra lor.
O foarte mare parte a oxigen pe care îl respirăm provine de la plante oceanice minuscule - numite fitoplancton - care trăiesc în apropierea suprafeței apei și se deplasează cu ajutorul curenților. La fel ca toate plantele, ele fotosintetizează - adică folosesc lumina soarelui și dioxidul de carbon pentru a produce alimente. Un produs secundar al fotosintezei este oxigenul.
Luna strălucește deoarece suprafața sa reflectă lumina de la soare. Și, în ciuda faptului că uneori pare să strălucească foarte puternic, luna reflectă doar între 3 și 12% din lumina soarelui ce ajunge pe suprafața ei. Luminozitatea percepută a Lunii de pe Pământ depinde de locul în care Luna se află pe orbita sa în jurul planetei.
Recifele de corali conțin un număr mare de polipi de corali individuali (animale nevertebrate) care sunt legate între ele prin țesut. Marea Barieră de Corali este un sistem interconectat de aproximativ 3.000 de recife și 900 de insule de corali separate de pasaje înguste, situate chiar sub suprafața Mării Coralilor. Cu o suprafață de peste 2000 km și acoperind o suprafață de aproximativ 350.000 km pătrați, este cea mai mare structură vie de pe Pământ și singura vizibilă din spațiu. Cu toate acestea, această fragilă colonie de corali începe să se destrame, afectată de efectele schimbărilor climatice, poluării și dezastrelor provocate de om.
Glandele noastre salivare, care sunt situate în interiorul fiecărui obraz, în partea de jos a gurii și la baza maxilarului, produc aproximativ 1 până la 2 litri de salivă în fiecare zi. Simpla mențiune sau aluzia de aromă a fursecurilor cu ciocolată poate face ca gura să fie plină de salivă. E un lucru bun. Substanța limpede, formată în mare parte din apă, se amestecă cu mâncarea pentru a ajuta chiar și cea mai uscată gustare să alunece cu ușurință în stomac. Înainte ca aceste bucăți să ajungă în stomac, enzimele speciale din salivă încep să descompună acel aliment în componente mai simple. Enzimele salivei ajută și la combaterea infecțiilor din gură.
Bufnițele își pot roti gâtul cu maximum 270 de grade fără a rupe vasele de sânge sau a rupe tendoanele. În timp ce oamenii și alte animale își pot mișca pur și simplu ochii pentru a urmări un obiect sau pot folosi vederea periferică pentru a scana o cameră, bufnițele trebuie să întoarcă capul pentru același efect. Aceste păsări au orificii fixe pentru ochi, ceea ce înseamnă că globii oculari nu se pot roti, forțându-i să-și întindă gâtul. Oamenii își pot roti coapul până la aproximativ 80 de grade.
Tornadele au un diametru cuprins între 50 și 1000 de metri, deși majoritatea au în medie 100 de metri în diametru. Viteza de rotație a aerului din tornade este de medie de peste 150 km/h. Există totuși cazuri în care viteza a ajuns chiar și la valori de 450 - 550 km/h. Mașinile de Formula 1 au în medie 240 km/h cu viteza maximă atinsă de 370 km/h.
Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai puternici mușchi din corpul uman, limba are o altă calitate interesantă. La fel ca amprentele unice, oamenii au și o amprentă unică a limbii. Limba este un organ unic prin faptul că este bine protejată în gură și foarte greu de falsificat. Limba prezintă, de asemenea, atât formă geometrică cât și informații despre textura fiziologică, care sunt potențial utile în aplicațiile de verificare a identității.
Nucile sunt definite ca fiind fructele tari provenite din copaci. Sub această denumire generică se vorbește, în general, despre: nuci, migdale, nuci caju, nuci braziliene, alune de pădure și fistic. Sunt incluse tot în această categorie și speciile mai rare de nuci, cu condiția ca ele să provină din copaci. Pornind de la această premisă, alunele nu sunt considerate a face parte din familia nucilor ci sunt o legumă.
Într-o zi cu vânt, afară se aude un amestec de sunete, provenite din diferite surse: 1. Frecarea dintre obiecte și aerul în mișcare. Fricțiunea dintre aer și obiecte poate produce sunete fluierătoare și sunete de zgomot. 2. Obiecte care cad, se mișcă. La viteze mai mari ale vântului, obiectele sunt mai înclinate să cadă din copaci și clădiri. 3. Frecarea dintre obiecte. Sub acțiunea vântului, obiectele se lovesc mai mult unul de celălalt. Acest lucru este valabil mai ales pentru vegetație.
Respirăm de peste 20.000 de ori pe zi, de fiecare dată inhalând tot felul de mirosuri, care ne furnizează informații esențiale despre mediul înconjurător. Simțul mirosului ne avertizează asupra pericolelor precum gazul sau focul, ne spune ce mâncăruri ne fac rău și ne poate ajuta chiar să prezicem starea vremii. Fiecare persoană are propriul miros. Mirosul joacă un rol-cheie în determinarea gustului alimentelor și băuturilor. Avem patru gusturi primare: amar, acru, dulce și sărat. Toate nuanțele mai fine ale gustului revin, de fapt, în sarcina simțului olfactiv. Tocmai de aceea, nimic nu mai are același gust atunci când suntem răciți și avem nasul înfundat.
Există mai mult de 300 de specii din această pasăre minunată, cu penajul irizat. Pasărea colibri variază ca mărime, cea mai mica fiind colibri-albina, care este cât lungimea degetului mic al unui adult, și culminând cu pasărea colibri uriașă, care poate ajunge si la 22 de centimetri. Există nouă specii în America de Nord. Probabil cele mai cunoscute caracteristici ale colibriului sunt viteza extrem de rapidă a aripilor (50-80 bătăi pe secundă) și abilitatea sa uimitoare de a se mișca. Ea poate plana în aer, poate zbura înapoi și în lateral, și poate zbura la viteze mai mari de 90 de kilometri pe oră.
Teritoriu special al statului Chile, anexat în 1888, Insula Paștelui este faimoasă pentru cele 887 de statui monumentale, denumite moai, statui create de către primii locuitori ai insulei. Marile statui de piatră denumite Moai și pentru care Insula Paștelui este faimoasă, au fost sculptate între anii 1100 și 1680 (interval obținut prin datare cu radio-carbon). Până acum a fost inventariat un total de 887 de statui monolitice (dintr-un singur bloc de piatră) aflate fie pe insulă fie în diferite muzee. Deși adesea cunoscute sub numele de „Capetele din Insula Paștelui” statuile sunt de fapt reprezentări complete de torsuri sau de figuri îngenunchiate și cu mâinile petrecute peste abdomen. Unele statui moai au fost îngropate până la gât în decursul timpului din pricina alunecărilor de teren.
Viteza la care cade un obiect crește până când forța de rezistențe a aerului este egală cu forța gravitațională, moment în care obiectul atinge viteza maximă. Știm că picăturile de ploaie au diferite dimensiuni, deci trebuie să luăm în considerare o dimensiune medie. Să considerăm că picătura medie de ploaie are o rază de aproximativ 0,2 cm și o masă de aproximativ 34 miligrame. Inginerii aerodinamici ar da formei destul de rotunde a unei picături de ploaie un coeficient de rezistență de aproximativ 0,5. Când toți parametrii sunt considerați, viteza maximă a unei picături tipice de ploaie este calculată la aproximativ 9 metri/secundă. O picătură de ploaie mai mică de 0,15 cm are o viteză maximă de aproximativ 7 metri/secundă sau 16 mph. În general, în funcție de mărimea lor, picăturile de ploaie pot atinge viteze maxime cuprinse între 20 și 32 km/h, indiferent cât de mari sunt atunci când încep coborârea.
La fel ca multe primate, delfinii au un creier considerabil mai mare decât ar fi necesar strict pentru funcționalitățile de bază ale organismului. În esență, acest exces de creier alimentează capacitatea de a fi inteligenți, iar speciile inteligente sunt adesea foarte curioase. Studiile privind comportamentul delfinilor au aratat cat de similara este comunicarea dintre reprezentantii acestei specii cu aceea specifica oamenilor, dar si faptul ca inteligenta lor o depaseste pe cea a cimpanzeilor. Concluziile studiului sunt sustinute si de cercetarile anatomice care demonstreaza cum creierul delfinilor prezinta numeroase caracteristici asociate cu inteligenta.
Sistemul zecimal este un sistem de numerație pozițional, având baza 10. Este cel mai utilizat sistem de numerație, motivul presupus fiind că oamenii au zece degete la cele două mâini. Termenul „zecimal” provine din latină "decimal" (după zece). Sistemul de numerație zecimal a fost folosit elaborat în India și este descris în edictele din Ashoka (mileniul I î.Hr.). Aici se foloseau cifrele fără zero. Încă din vechime unele elemente au fost preluate în China. Arabii l-au adoptat de la indieni în secolul al VIII-lea, iar contribuția lor majoră la sistem a fost introducerea cifrei zero, a cărei primă apariție este în lucrările lui al-Khwarizmi. În Europa el a fost introdus în 1202 de către Leonardo Fibonacci care l-a tradus din arabă în cartea sa, Liber Abaci.
Inca din cele mai vechi timpuri, usturoiul a fost folosit in aproape toate culturile ca planta medicinal, dar si ca aliment. Aceasta planta minunata este cultivata pentru radacina subterana ce contine multi fitonutrienti, substante care au beneficii dovedite impotriva bolilor arterelor coronare, infectii si cancer. Aceasta planta este folosita de foarte mult timp, in multe medicamente traditionale indiene si chinezesti ca remediu pentru raceala, tuse, bronsita etc. Uleiul de usturoi a fost folosit ca un tratament local pentru “viermele inel” (dermatita fungica), o infectie a pielii. In medicina moderna, aceasta planta exotica, este recomandata ca produs alimentar, folosit mai ales in tratamentele antimicrobiene, antidiabetice, precum si stimularea sistemului imunitar si de reducere a nivelului de colesterol. Usturoiul conținr multe minerale, vitamine notabile, antioxidanti si fitonutrienti care s-au dovedit benefice in sanatate.
O furtună este un fenomen meteorologic electric, în care ploaia abundentă se îmbină cu fulgere, vânt puternic și, uneori, grindină. Acestea apar cel mai adesea în zilele fierbinți de vară, dar într-o măsură mult mai mică pot apărea și în timpul iernii, deoarece aerul din atmosferă în timpul sezonului rece este mai stabil decât în timpul sezonului cald. Sunt aproximativ 2.000 de furtuni care se petrec pe Pământ la orice moment dat. O condiție necesară pentru a se produce o furtună este o atmosferă instabilă, cauzată de curenții de convecție și diferențele de temperatură. Norii care se formează înainte și în timpul acestor evenimente sunt numiți cumulonimbus. Grindina, fulgerele, tunetele și tornade sunt toate produsele furtunilor.
Născute în urma colapsului gravitațional al unei supernove, stelele de neutroni se rotesc extrem de rapid, consecință a conservării impulsului unghiular și au câmpuri magnetice incredibil de puternice datorită conservării fluxului magnetic. Miezul rotativ relativ lent al stelei masive își mărește rata de rotație enorm pe măsură ce se prăbușește pentru a forma steaua de neutroni mult mai mică. Acest lucru este analog cu rotația crescută a unui patinator pe gheață dacă își concentrează masa în jurul axei de rotație prin apropierea brațelor de corpul ei. În același timp, liniile de câmp magnetic ale stelei masive sunt trase mai aproape împreună, pe măsură ce nucleul se prăbușește. Acest lucru intensifică câmpul magnetic al stelei de aproximativ 10^12 ori mai mare decât cel al Pământului. Rezultatul este că stelele cu neutroni se pot roti de cel puțin 60 de ori pe secundă la naștere. Dacă fac parte dintr-un sistem binar, pot crește această rată de rotație prin acumularea materialului, de peste 600 de ori pe secundă!
Europa (sau Jupiter II) este al șaselea satelit al lui Jupiter și cel de-al patrulea ca mărime, fiind printre cei mai mari sateliți din sistemul solar. Observarea din ce în ce mai amănunțită a Europei a avut loc de-a lungul secolelor cu ajutorul telescoapelor de pe Pământ și a sondelor spațiale care au fost trimise după anii 1970. Europa este puțin mai mică decât Luna. Spre deosebire de satelitul Io, a cărui suprafață este acoperită de vulcani și lavă clocotită, suprafața Europei este complet înghețată. Oamenii de știință cred că sub suprafața înghețată se poate găsi apă în stare lichidă și poate chiar resturi de ființe preistorice înghețate. Agenţia spaţială americană - NASA - a anunţat că a detectat urmele unor jeturi cu vapori de apă, asemănătoare gheizerelor terestre, în jurul polului sudic al satelitului Europa. Acele jeturi ajung la înălţimi de câteva sute de kilometri înainte de a cădea înapoi pe Europa. Un fenomen similar a fost deja detectat pe Enceladus, un satelit acoperit de gheaţă al planetei Saturn.
Chiar daca acum au o dieta compusa in proportie de 99% din bambus, acum mai putin de 5000 de ani ursii panda erau carnivori. Specia si-a schimbat semnificativ dieta in doar cateva generatii, insa inca mai are sistemul digestiv al unui carnivor. Cercetatorii au studiat compozitia izotopilor stabili din parul, dintii si oasele ursilor panda, pentru a obtine mai multe informatii despre dieta si habitatul lor. Dupa ce au studiat panda moderni, expertii au analizat fosilele unor exemplare ce au trait acum 5000 - 7000 de ani. Rezultatele au indicat o diferenta intre izotopi, ceea ce inseamna ca ursii panda moderni au o dieta diferita de cea a stramosilor lor. Nu se stie exact ce a determinat schimbarea brusca a dietei. Bambusul ofera o sursa aproape nelimitata de hrana pentru ursii panda, pentru ca specia creste foarte repede. Cercetatorii au realizat ca ursii panda aleg ce soi de bambus vor sa consume si migreaza pentru a gasi tipul preferat in functie de nevoile nutritionale sezoniere ale dietei lor.
„Fulgerul nu lovește niciodată același loc de două ori” este o frază obișnuită pe care probabil ați auzit-o anterior, adesea folosită pentru a liniști pe cineva că orice lucru rău s-a întâmplat, nu se va mai întâmpla. În realitate, fulgerul poate și va lovi același loc de două ori, indiferent dacă este în aceeași furtună sau chiar secole mai târziu. Chiar și în timpul aceleiași furtuni, nu există nimic care să împiedice un fulger să lovească același loc în care lovise anterior, mai ales dacă este un obiect înalt și izolat. De exemplu, Empire State Building este accesat de aproximativ 25 de ori pe an.
Leul este a doua felina ca marime, dupa tigru. Un amanunt unic despre leu este ca acesta este singura felina care traieste in grupuri. Leul este carnivor, iar dieta sa consta in: antilope gnu, girafe, gazele, bivoli, zebre, rozatoare, iepuri, reptile, pasari. Leii sunt animale nocturne sau crepusculare, adica sunt active inainte de rasaritul soarelui si la apusul soarelui. Leul isi petrece cea mai mare parte din zi, in jur de 20 de ore, odihnindu-se. Motivele pentru care acestia isi petrec atat de mult timp odihnindu-se sunt conservarea energiei, lipsa prazii si pentru a suporta caldura din timpul zilei. In timpul acestor perioade de odihna leii isi consolideaza relatiile familiale.
Unul dintre cele mai definitorii momente din istoria americană: pe 21 iulie 1969, Neil Armstrong a devenit prima persoană care a mers vreodată pe Lună, făcând ceea ce el numea „un mic pas pentru un om, un salt uriaș pentru omenire”. Poate că au trecut decenii de când am pus ultimul picior pe Lună, dar suprafața ei este încă marcată cu amprentele istorice ale celor 12 astronauți care au călcat peste ea. Asta pentru că luna nu are atmosferă. Există în vidul spațiului în care nu există adiere ușoare care să măture praful și să șteargă urmele.
In 1947 SUA lanseaza o racheta V2 modificata, la bordul careia au urcat cateva musculite. Acestea au devenit primele organisme vii care au ajuns in spatiu (ignorand bacteriile care probabil au fost lansate accidental in misiunile precedente). Scopul rachetei nu a fost sa orbiteze Pamantul, obiectivul principal fiind studiul radiatiei si cum aceasta poate afecta organismele vii. Musculitele au fost gasite in viata dupa parasutarea capsulei inapoi pe Pamant. Tocmai fusese facut primul pas catre explorarea spatiului de catre om.