Noaptea Cercetătorilor 2020

27 noiembrie 2020

„Noaptea Europeană a Cercetătorilor, Doing Research at Midnight in ROmania”

DoReMi-RO

finanțare prin programul H2020, GA no. 954638/2020 (https://cordis.europa.eu/project/reference/954638)

2020 este Anul Internațional al Sunetului, un domeniu de mare importanță pentru evoluția aplicațiilor științifice și tehnologice în societatea modernă.  Scopul echipei noastre este să ne alăturăm evenimentului European “Noaptea Cercetătorilor”, pentru a sublinia și cu această inițiativă atât activitățile de cercetare din România cât și dezvoltarea tehnologică, identități îmbinate prin sunete și muzică: DoReMi-RO.

Promovarea și diseminarea rezultatelor cercetării în rândul tinerilor, într-un eveniment de o zi, este în același timp binevenită, dar și insuficientă. Pentru moment, însuflețim curiozitatea copiilor, dar în ziua următoare ei simt că totul este frumos rezolvat în știință și nu ar mai fi  lucruri noi de făcut iar îmbrățișarea unei cariere în cercetare ar putea fi neatractivă. După o singură seară de succes, așa cum este “Noaptea”, evenimentul va fi transformat într-o nouă provocare publică bazată pe conceptul binecunoscut de implicare colaborativă. Astfel, obiectivul general al proiectului este acela de a sensibiliza publicul asupra rezultatelor cercetării obținute prin experimente, implicând participanții într-un proiect științific al cetățenilor, prin care cercetătorii și publicul lucrează împreună. Procesul de colaborare cercetător – cetățean va avea loc pe toată durata proiectului ce își propune să realizeze harta magnetică a României. Toți împreună vor folosi smartphone-uri pentru a măsura câmpul magnetic în toată România. Publicul colaborator anonim trebuie să ne trimită datele măsurate, împreună cu coordonatele GPS, încărcându-le pe platforma web destinată evenimentului.

Evenimentul DoReMi-RO va fi implementat la nivel Național de cei 15  parteneri ai proiectului, în orașele București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Timișoara, Sibiu și Suceava iar prin intermediul partenerilor asociați în eveniment în orașe precum Baia Mare, Brașov, Buzău, Călărași, Fălticeni, Huedin, Jibou, Lugoj, Măgurele, Miercurea Ciuc, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Roșiorii de Vede și Tecuci.

Toate activitățile propuse sunt reprezentate de diverse activități în aer liber, experimente practice și dezbateri, implicare colaborativă, jocuri și teste, organizate într-o manieră amuzantă și stimulată de către cercetători adevărați.

 

Coordonator:

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, director proiect lect. dr. Valentin Pohoață

Parteneri:

Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, responsabil proiect conf. dr. Roxana Săvescu

Universitatea de Vest din Timișoara, responsabil proiect conf. dr. Mihai Lungu

Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, responsabil proiect conf. dr. Nicoleta-Sanda Brișan

Universitatea din Craiova, responsabil proiect prof. dr. Oana Gingu

Universitatea din București, responsabil proiect conf. dr. Mircea Bulinski

Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, responsabil proiect prof. dr. ing. Dan Milici

Universitatea Maritimă din Constanța, responsabil proiect lect. dr. Noel Mircea Zus

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Măgurele, responsabil proiect dr. Bogdana Mitu

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Măgurele, responsabil proiect dr. Dragoș Tătaru

Institutul de Fizică Atomică, Măgurele, responsabil proiect dr. Andreea Fazacaș

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Măgurele, responsabil proiect dr. Ruxandra Costescu

Institutul de Științe Spațiale, Măgurele, responsabil proiect dr. Paula Gina Isar

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, Măgurele, responsabil proiect dr. Simona Andrei

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Măgurele, responsabil proiect dr. Bogdan Popovici

Criza cauzată de pandemia Covid-19 necesită flexibilitate în implementarea și derularea obiectivelor proiectului. Funcție de evoluția crizei, interacțiunea cu publicul va aloc în conformitate cu prevederile legale  impuse de autoritățile europene, naționale sau locale. Evenimentele cu o participare largă a publicului vor fi adaptate la măsurile de distanțare socială cu obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile închise. Interacțiunea cu publicul  va juca un rol import în spațiul virtual prin  intermediul paginilor web interactive, filmelor cu caracter educațional sau  a prezentărilor on-line.

Colaboratori: