Instrucțiuni detaliate

Participă la un experiment colectiv, la nivel național: vom folosi datele transmise de cetățeni pentru a genera prima hartă geomagnetica a României, plecând de la măsurătorile efectuate de nespecialiști, cu asistența echipei Noaptea Cercetătorilor.

Planeta Pământ este un magnet uriaș. O hartă geomagnetică ne arată cum sunt distribuite  valorile câmpului magnetic terestru, în funcție de poziția geografică. Dacă avem suficiente date din diverse locuri, putem să facem comparații și putem observa valori crescute sau scăzute, denumite anomalii geomagnetice, legate de magnetismul rocilor. Citește mai multe despre câmpul magnetic al Pământului.

 

1. Instalează gratuit pe smartphone-ul tău aplicația Physics Toolbox Sensor Suite (instalează pe Android sau instalează pe iPhone)

2. Află valorile câmpului magnetic din locul în care ești

Selectează din meniu „Magnetometru”.

Departe de orice echipament alimentat cu energie electrică sau corpuri metalice evidente, sub cerul liber, orientează telefonul cu planul ecranului paralel cu planul solului și fă două măsurători:

  • prima dată cu fața în sus (ține telefonul la nivelul pieptului, cu ecranul spre cer; notează valoarea pe care o vezi pe ecran, cu două zecimale). Fă un print screen.
  • a doua oară cu fața în jos (ține telefonul deasupra nivelului ochilor, astfel încât să poți vedea ce scrie pe ecran, cât ecranul este cu fața în jos; notează valoarea pe care o vezi pe ecran, cu două zecimale). Fă un print screen

Notează sau fă print screen cu cele două valori ale ale inducției câmpului magnetic terestru total, exprimate în µT (microTesla);

3. Notează / print screen cu denumirea senzorului magnetic din telefonul tău atingând butonul informații, tot din meniul Magnetometru. Unele telefoane nu au afișate denumirea senzorului în secțiunea de informații. Nu este nici o problemă, va fi suficient să ne spui ce tip de telefon ai și aflăm noi restul.

 

4. Selectează opțiunea GPS și notează sau fă un print screen cu cifrele, până la trei zecimale după virgulă. Acestea reprezintă coordonatele geografice ale locului unde au fost efectuate măsurătorile;

 

 Completează chestionarul cu datele notate pe hârtie (cele două valori ale câmpului magnetic terestru, coordonatele GPS și tipul senzorului sau al telefonului) sau trimite-ne print screen-urile prin Whatsapp la 0767934271 sau la adresa contact@noapteacercetatorilor.ro.

 

Poți repeta experimentul ori de câte ori ești într-un loc nou.

 

Vezi cum arată harta acum.

 

Probleme? Contactează-ne la

contact@noapteacercetatorilor.ro