Noaptea cercetătorilor 2021

24 Septembrie 2021

Noaptea Cercetătorilor Europeni – „Opening Up Science”

finanţare prin programul H2020-MSCA-NIGHT-2020bis, G.A. nr. 101036006 (https://cordis.europa.eu/project/id/101036006)

În timp ce 2020 poate fi definit folosind cuvântul „Lockdown”, sperăm să definim 2021 cu cuvintele „Opening Up”. Dacă lumea este pe cale să se întoarcă la normalitate, contribuția cheie la această realizare este reprezentată de cercetare.

Evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni din 2021 își propune să celebreze știința, ca erou ce a făcut posibilă deschiderea lumii.
Gândit în jurul conceptului „Deschiderea științei”, evenimentul nostru va evidenția impactul pe care știința și cercetătorii l-au avut în procesul de deschidere din nou a lumii. Niciodată în istoria umanității impactul științei asupra vieții noastre nu a fost mai clar și mai rapid. Conceptul va fi extins pentru a sublinia rolul cheie pe care îl va juca cercetarea într-o recuperare sustenabilă post-Covid, un proces care va permite societăților să avanseze către un viitor mai curat, mai durabil, neutru din punct de vedere al „amprentei carbonului”. Încrederea publicului în știință vine cu o responsabilitate mai mare pentru cercetători: „Opening Up Science” va transmite, de asemenea, un mesaj cheie către comunitatea cercetătorilor care trebuie să se deschidă publicului. Folosind evenimentul nostru ca exemplu de bune practici, vom evidenția importanța angajamentului public și a educației științifice ca elemente vitale pentru a face știința cu adevărat mai deschisă în societate. Evenimentul va fi organizat de un consorțiu național, în mari orașe universitare românești (Iași, Timișoara, Craiova, Constanța și Sibiu), în colaborare cu partenerii lor tradiționali și autoritățile locale, alături de festivaluri științifice locale sau asociații științifice. Flexibilitatea va fi principiul cheie în organizarea evenimentului anului 2021 – indiferent dacă revenim la interacțiunea față în față sau rămânem într-un format online, axat pe experimente mintale, evenimentul va valorifica experiența nou dobândită din 2020 care ne va permite o mai bună pătrundere în comunitățile izolate ale României.

Coordonator:

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, director proiect lect. dr. Valentin Pohoață

Parteneri:

Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, responsabil proiect prof. dr. Mihaela Herciu

Universitatea de Vest din Timișoara, responsabil proiect conf. dr. Mihai Lungu

Universitatea din Craiova, responsabil proiect prof. dr. ing. Oana Gingu

Universitatea Maritimă din Constanța, responsabil proiect lect. dr. Noel Mircea Zus

Universitatea Politehnica Timișoara, responsabil proiect conf. dr. Marian Greconici